W dniach 22-24 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbyło się seminarium pod hasłem „ Dobre praktyki rolnicze produkcji integrowanej w uprawie buraka cukrowego” zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Na spotkanie zaproszono nauczycieli przedmiotów zawodowych ze szkół rolniczych z całej Polski. W bogatym programie seminarium znalazły się zarówno ciekawe wykłady oraz zajęcia terenowe i wyjazdowe.
Powitanie gości uświetnił montaż słowno-muzyczny, przygotowany przez uczniów naszej szkoły. W pierwszym dniu nauczyciele uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez przedstawicieli Stowarzyszenia Ekosystem – Dziedzictwo Natury oraz pokazie zbioru buraków cukrowych kombajnem najnowszej generacji (firmy Holmer). Drugi dzień zdominowały zajęcia wyjazdowe. Od rana grupa zawodowców zwiedzała Cukrownię Pfeifer&Langer S.A. w Glinojecku, uczestnicząc w pokazie technologii cukru oraz wykładach dotyczących rynku cukrowniczego. W godzinach popołudniowych goście zwiedzali Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu oraz uczestniczyli w spotkaniu z p. E. Butajło – dyrektorem ZSCKR w Studzieńcu, która zaprezentowała dorobek dydaktyczno-wychowawczy szkoły. Ostatni dzień seminarium upłynął pod znakiem wykładów prowadzonych przez p. T. Kobyłecką – konsultanta KCER ds. produkcji roślinnej oraz pracowników Instytutu Ochrony Roślin – Terenowa Stacja Doświadczalna w Toruniu. Oprawą gastronomiczną perfekcyjnie przygotowali nasi uczniowie, a noclegi zapewniał szkolny internat.