Kulinarna przygoda Mai Wiśniewskiej i Przemysława Szulca 

w Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere dobiegła końca. Tych dwoje uczniów naszej szkoły we wrześniu 2023 roku po przejściu selekcji i egzaminu, zakwalifikowało się do udziału w II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere na rok 2023/2024.

Misją Akademii  jest pomaganie młodym kucharzom w pielęgnowaniu i rozwijaniu  pasji do sztuki kulinarnej na najwyższym światowym poziomie, a także inspirowaniu ich do stawania się przyszłymi znanymi i cenionymi szefami kuchni.

Dlatego przez cały rok akademicki 2023/2024 zdobywali oni kulinarne umiejętności
i doświadczenie pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Studenci mieli możliwość uczestniczenia w cyklu 15 warsztatów, które odbywały się w najlepszych, najnowocześniejszych studiach kulinarnych w Polsce: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

27 czerwca 2024 roku odbyła się Wielka Gala Finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere goszcząc uczestników wydarzenia w imponującej Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To był niezapomniany wieczór, który na długo pozostanie w pamięci młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów.

Organizatorzy, Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru. Uroczystą Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Po powitaniu zebranych gości, opowiedzieli oni o idei i misji Akademii, unikalnego na skalę kraju i Europy projektu, który w drugiej edycji wyłonił 24 wyjątkowo uzdolnionych uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Podczas wydarzenia nie obyło się bez wzruszeń. Na chwilę przed rozpoczęciem części oficjalnej, zaproszonym gościom wyświetlone zostały nieemitowane dotychczas materiały filmowe, które obrazowały starania studentów w procesie edukacji na przestrzeni ostatnich 10. miesięcy. Wybrzmiał z nich ogrom zaangażowania i pracy, jaką musieli włożyć, a także pozytywne emocje i utworzone więzi koleżeńskie. 

Uroczystą część wieczoru rozpoczęła Ceremonia Wręczenia Dyplomów, która zgromadziła na scenie wszystkich absolwentów z dumą odbierających dyplom z rąk założycielki Akademii - Elżbiety Nitsze. Było to oficjalne zakończenie roku akademickiego 2023/2024.

Następnie podziękowano kadrze trenerskiej, szkołom i nauczycielom, którzy wspierali uczniów przez cały ten wyjątkowy rok.

Kulminacyjnym punktem wieczoru była Ceremonia Wręczenia Nagród dla najzdolniejszych studentów rocznika. Decyzje o tym, kto „stanął na podium”, opierały się na punktach kwalifikacyjnych przyznawanych przez trenerów kulinarnych podczas warsztatów przez cały rok.

Nagrodę dla drugiego najbardziej uzdolnionego studenta, w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec połączonego z warsztatami kulinarnymi oraz zwiedzaniem nowoczesnej fabryki RATIONAL AG, otrzymał Przemysław Szulc (I wyróżnienie) uczeń Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu.

 

Dwójka studentów, która uzyskała najwyższe noty w ogólnym rankingu Akademii, otrzymała specjalne nagrody od Patrona Honorowego Akademii Mistrzów Smaku — Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patryk Szymański (zwycięzca) oraz Przemysław Szulc (I wyróżnienie) odebrali indeksy na studia tej uczelni na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia, wręczone im przez Prorektora ds. Rozwoju, I Zastępcę Rektora, Prof. dr hab. Kazimierza Tomalę.

Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, które pojawią się w kolejnej III Edycji Akademii. Dowiedzieliśmy się m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o międzynarodowe nazwiska. Warsztaty kulinarne z szefem Christopherem Haatuftem – szefem kuchni restauracji Lysverket, odznaczonej 1 gwiazdką Michelin. będą niesamowitym wydarzeniem w terminarzu kolejnej edycji. Planowana jest także kolacja charytatywna przygotowana przez samych studentów oraz wydanie książki kulinarnej
z przepisami studentów oraz zaproszonych trenerów kulinarnych Akademii.

Po oficjalnej części, nadszedł czas na zasłużone świętowanie zakończenia udanego roku akademickiego podczas znakomitego koktajl party przygotowanego przez Belvedere Catering oraz Belvedere Café.

Organizatorzy wyrazili ogromne podziękowania mecenasom projektu i sponsorom II Wielkiej Gali Finałowej: Chefs Culinar i Rational AG (główni mecenasi), Akademii Czekolady Callebaut, Sempre, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Cheman, Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d'Or Poland.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęły Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz Bocuse d’Or Poland.

źródło: Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl oraz na profilach społecznościowych: facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku, instagram.com/akademiamistrzowsmaku.