Dnia 16.03.2016r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się konkurs Kulinariada 2016 pod hasłem „Wielkanoc na polskich stołach” W konkursie wzięły udział następujące szkoły:
- ZSCKR im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie ZSCKR w Starym Lubiejewie
- ZSCKR w Studzieńcu
Uczennice ZSCKR w Starym Lubiejewie przygotowały: „Mazurek z żelką ajerkoniakową”.
Uczennice reprezentujące naszą szkołę przygotowały potrawę: „Bax na wiosennej łące”.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III TŻ i UG:
- Ewelina Kwiatkowska
- Marta Renner
Konkurs trwał 120 minut. W tym czasie uczennice musiały przygotować potrawę oraz nakryć stół, uwzględniając min.: estetykę podania potrawy, zgodność dekoracji stołu z tematem konkursowym, aranżację stołu – pomysłowość, oryginalność dekoracji. Bardzo ważnym kryterium był smak potrawy, jak również stopień trudności jej wykonania.
Po 120 minutach intensywnej pracy ze strony młodzieży, jury w składzie: p.Elżbieta Butajło, p.Anna Bogdan oraz p.Bożena Strzałkowska przystąpiło do oceny potraw oraz nakrytych stołów. Komisja konkursowa po burzliwej naradzie przydzieliła następujące miejsca:
- I m-ce – ZSCKR w Gołotczyźnie,
- II m-ce – ZSCKR w Studzieńcu, ZSCKR w Starym Lubiejewie.
W czasie trwania konkursu uczennice miały możliwość bliższego poznania się, podzieliły się swoimi doświadczeniami i po prostu miło spędziły czas. Atmosfera była bardzo sympatyczna i przyjazna. Dziewczęta, mimo dużego zaangażowania i koncentracji, były uśmiechnięte i pełne entuzjazmu.
Konkurs został zorganizowany i przeprowadzony przez panią Agnieszkę Wojtas i panią Dorotę Kolbus.